Wat is het Paleodieet?

Paleo recepten zijn voornamelijk gebaseerd op hoe onze voorouders aten: geen zuivel, geen pseudo)granen, geen suiker, ook aardappelen aten onze voorouders niet en geen bewerkte voedingsmiddelen. Wel verse (onbespoten) groenten, vlees van grasgevoerde dieren, noten en zaden, eieren. Op deze manier voedt ons lichaam zich op de meest natuurlijke manier.

Eten zoals in de oertijd
Doordat veel voedsel tegenwoordig bewerkt is, veel e-nummers bevatten en onnatuurlijke ingrediënten, kunnen mensen daar ziek van worden of zich gewoon niet fit voelen. Ook zitten er in dergelijke producten vaak verborgen suikers en vetten waardoor de mens is aangekomen. Wat ook veranderd is ten opzichte van onze oertijd is dat men hedendaags veel koolhydraten eet. Deze koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat het lichaamsgewicht stijgt en men overgewicht krijgt. Paleo maakt gebruik van veel minder koolhydraten. De oermens was fit, lenig en sterk. Dit kwam doordat hij veel buiten leefde en jaagde, maar uiteraard ook grotendeels door zijn voedingspatroon.

Meer energie
Veel mensen die het Paleo-dieet, of eigenlijk lifestyle volgden, voelden zich na een paar weken energieker, hun kwalen verdwenen en ook voelden zij zich helderder in hun hoofd. Een fijne bijkomstigheid is dat het lichaamsgewicht zich normaliseert, waardoor de meeste mensen af zullen vallen en gespierder zullen worden.

Glutenallergie
Ook voor mensen met een allergie voor gluten (coeliakie), kan de Paleo-lifestyle uitkomst bieden. Producten met gluten kende men niet in onze oertijd. Ook waren de koeien nog te wild om deze te melken, dus ook voor mensen met een lactose-intolerantie of allergie is dit een geschikte lifestyle.

Hoe zit het met brood?
Brood hoort ook niet in een Paleo lifestyle. Er zijn alternatieven genoeg: amandelmeel, kokosmeel of van kastanjemeel kan men ook heerlijk brood bakken, muffins, crackers of cake. Maar ook kan men van amandelmeel heerlijke brownies of zelfs een chocoladetaart bakken. Doordat men geen geraffineerde koolhydraten, zoals witmeel gebruikt, zal de bloedsuikerspiegel constanter blijven waardoor men zich langere tijd energieker zal voelen.

Ter vervanging van melk kan men amandelmelk of kokosmelk drinken. Ook kunnen hiervan heerlijke, gezonde smoothies worden gemaakt. Een voorbeeld: 1 banaan, 250 ml. kokosmelk, 5 eetlepels kokosrasp, 100 gram ananas. Doe al deze ingrediënten in een blender en maak er een glad geheel van. Eventueel kan men de vloeistof dunner maken met wat extra vruchtensap of kokosmelk.

Hoe zit het met snoepen?
Snoepen en genieten van bijvoorbeeld chocolade is in de Paleo lifestyle lekker en gezond. Vaak wordt er gebruik gemaakt van rauwe cacaopoeder die men kan mengen met bijvoorbeeld kokosolie of gesmolten santen. Hieraan zouden bijvoorbeeld noten en zaden toegevoegd kunnen worden. Maak een reep of andere leuk vorm hiervan en laat opstijven in de koelkast. En je hebt een lekkere, zoete en ook zeer gezonde powerreep die ook eenvoudig mee te nemen is naar bijvoorbeeld het werk. Ook room kan men maken door een blik kokosmelk ondersteboven te houden.

Ook een leuke bijkomstigheid is dat men net zoveel mag eten als men zelf wel en niet wil. Indien men graag zou willen afvallen, dan hoeft men dus geen calorieën te tellen. Sommige mensen komen aan van een Paleo leefstijl en sommigen vallen af. Ook urenlang hardlopen hoort niet in deze lifestyle, wel wandelen en korte sprintjes trekken.

Spieropbouw bevorderd
Doordat men relatief veel eiwitrijke voeding neemt, wordt spieropbouw bevorderd. Veel Paleo-aanhangers zien er dan ook fit en gespierd uit zonder daar uren voor in een sportschool te hebben doorgebracht. Doordat het lichaam relatief weinig koolhydraten bevat, gaat deze over op vetverbranding. Ook een voordeel is dat men door geen suiker te gebruiken vaak een gezonder gebit heeft.

Kortom, het Paleodieet maakt gebruik van ingrediënten die het makkelijkst op te nemen en te verteren zijn voor het menselijk lichaam en vooral dus die voedingsstoffen te nemen waarvoor het lichaam is gebouwd.

Plaats een reactie