Wat is het gevaar van een te hoog cholesterolgehalte?

Cholesterol is in de afgelopen jaren een alledaags woord geworden, terwijl veel mensen twintig jaar geleden soms nog nooit van deze stof hadden gehoord. Advertenties voor voeding en de etiketten op de verpakking van voedingswaren richten er bijvoorbeeld hun aandacht op. Cholesterol wordt bovendien vaak onderzocht bij een bloedtest voor medisch onderzoek, of zelfs bij gezondheidsprogramma’s binnen bedrijven, op beurzen of soms zelf bij supermarkten.

Is cholesterol perse slecht?

Hoe dan ook, cholesterol heeft in meerdere mate onze aandacht dan enkele jaren geleden. Komt dit nu omdat cholesterol slecht voor je is? Ja en nee. Cholesterol is een noodzakelijke stof in je lichaam, die voor een groot gedeelte zelfs door je eigen lichaam wordt aangemaakt (daarnaast komt een groot deel uit de voeding, afhankelijk van o.a. eetgewoonten). Echter, ondanks de noodzakelijkheid van deze stof, moet wel de juiste balans bewaard worden. Met andere woorden, een te hoog cholesterolgehalte is niet goed voor je en kan het risico op hart-vaatziekten zoals aderverkalking verhogen. Lees ook deze pagina van de Hartstichting over de oorzaken van hoog cholesterol.

Grotere kans op hart- en vaatziekten

Indien een bloedtest uitwijst dat het cholesterol gehalte te hoog is, loopt u in feite meer gevaar op bepaalde hart-vaatziekten. Aderverkalking is zo’n hart-vaatziekte waarbij de slagaders langzaam aan steeds meer vernauwd raken. Een dergelijke vernauwing kan uiteindelijk zelfs een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Kortom, reden genoeg om het cholesterol op een correct peil te houden. Kennis is hierbij belangrijk. Als u weet wat uw risicofactoren zijn voor een verhoogd cholesterol en/of voor hart-vaatziekten in het algemeen kunt u bepalen hoe u uw risico zo goed mogelijk kunt beperken. Er zijn diverse website die hier informatie over bieden, maar ook diverse deskundigen zoals bijvoorbeeld de huisarts of uw cardioloog.

Plaats een reactie