Wat is het koolhydraatarme dieet?

In de laatste jaren zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd naar wat voor effecten koolhydraten precies hebben op het lichaam. Op grond van bepaalde onderzoeksresultaten zijn er diverse koolhydraatarme diëten in zwang geraakt. In dit artikel bespreken we het koolhydraatarme dieet en bekijken we voor wie dat geschikt is.

Wat is het koolhydraatarme dieet?
Als je het aantal koolhydraten dat je dagelijks inneemt omlaag brengt en voor de rest zo veel eet als je wilt, zonder enige beperking op calorieën, zul je beginnen gewicht te verliezen. Je zult je dan namelijk veel voller voelen en daardoor minder eten. Er zijn heel veel mensen die zo’n koolhydraatarm dieet volgen. Koolhydraatarme diëten hebben als doel de insulinespiegel omlaag te brengen. Ze brengen ook de cholesterolspiegel, het aantal triglyceriden in het bloed en het lichaamsvet naar beneden. Bovendien verdwijnen je hongerpijnen en eetaanvallen erdoor en is het dieet heel gemakkelijk te volgen.

Hoe werkt het?
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, vermijd je alle koolhydraten, in welke vorm dan ook. Daarnaast eet je meer eiwitten en vetten. Je stopt dus bijvoorbeeld met het eten van pasta, brood en rijst en het drinken van alcohol. Maar je kunt ongelimiteerd vlees, kaas en boter eten. In feite is het een heel luxueus dieet!

Ketosis
Als je een geheel koolhydraatvrij dieet volgt, kunnen er ketonen door je lichaam geproduceerd worden. Deze dienen als brandstof voor die lichaamsdelen en organen die geen vet als brandstof kunnen gebruiken. De hersenen en rode bloedcellen zijn dan bijvoorbeeld van ketonen afhankelijk voor hun energievoorziening. Deze toestand van het lichaam wordt ketosis genoemd en is zeer gevaarlijk. De symptomen zijn onder meer een heel slecht ruikende adem, misselijkheid en vermoeidheid. Het is daarom beslist niet aan te bevelen om alle koolhydraten uit je dieet te schrappen. Probeer dagelijks een bepaalde hoeveelheid goede koolhydraten binnen te krijgen, bijvoorbeeld uit fruit, groenten, volkoren producten en peulvruchten.

Zijn er nog meer bijwerkingen?
Met een koolhydraatarm dieet zul je heel snel gewicht verliezen. Een groot deel van dit gewichtsverlies bestaat echter uit water en spiermassa en niet uit vet. Houd je dit dieet een lange tijd vol, dan zul je beslist schade aan je lichaam toebrengen. Spiermassa heeft veel calorieën nodig en verbrandt die zelfs als het lichaam in rust is. Als je minder spiermassa hebt, heb je ook veel minder calorieën nodig. Dit merk je vooral als je met het koolhydraatarme dieet stopt: je komt dan zeer snel aan.

Is het koolhydraatarme dieet geschikt voor mij?
Veel mensen die snel willen afvallen kiezen voor het koolhydraatarme dieet. Vooral onder filmsterren is het populair. Zij willen vaak ook niet permanent gewicht verliezen, maar alleen tijdelijk. Bovenstaand werd al beschreven welke gevaarlijke gevolgen het koolhydraatarme dieet voor de gezondheid kan hebben. Ketosis is ronduit zeer schadelijk voor het lichaam. Daarnaast wordt met een koolhydraatarm dieet in feite de stofwisseling vergaand ontregeld. Ook de bloedsuiker- en insulinespiegels raken er ernstig door ontregeld. Daardoor wordt het op de lange termijn steeds moeilijk om een gelijk blijvend gewicht te behouden of terug te krijgen. In het bijzonder voor mensen met diabetes, hypoglykemie en hoge bloeddruk is het koolhydraatarme dieet af te raden. Raadpleeg altijd je huisarts voor je met een koolhydraatarm dieet begint.

En nog iets
Strikt koolhydraatvrije of koolhydraatarme diëten zijn ook nog eens op een andere manier schadelijk voor de gezondheid. Je onthoudt je lichaam grote hoeveelheden noodzakelijke voedingsstoffen en raakt op den duur letterlijk ondervoed. Dat is zeer schadelijk voor de gezondheid. De enige juiste manier om te eten, hoe dik of mager je ook bent, is namelijk een gezond, gevarieerd en evenwichtig dieet. Zo’n dieet bevat veel verse groenten en fruit, veel vezels, voldoende koolhydraten uit vezelrijk voedsel, goede vetten en eiwitten.

Plaats een reactie