De beste en slechtste voedingsmiddelen voor je tanden

Heb je een gebit dat niet zo mooi wit is als je zou wensen? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Je kunt niet aan elke oorzaak zelf wat doen maar bepaalde zaken kun je wel tegengaan zodat je tanden minder geel en zelf een paar tinten witter worden.

Waardoor verkleuren je tanden?

Als je tanden verkleuren kan dit bijvoorbeeld door een ziekte of medicijngebruik komen maar ook door je leeftijd of je genen. Daar kun je op zich niet veel aan doen maar de verkleuringen kunnen ook ontstaan doordat je te weinig speeksel aanmaakt, rookt en alcohol nuttigt of bepaalde voedingsmiddelen veelvuldig gebruikt. Hier kun je allemaal zelf wat tegen doen.

Invloed van looizuur

Verkleuren je tanden ernstig door dingen die je dagelijks eet of drinkt? Probeer het gebruik daarvan dan tegen te gaan. Gele tanden verhelpen kan zo op vrij eenvoudige wijze gedaan worden. Slechte voedingsmiddelen die je tanden alleen maar meer doen verkleuren zijn onder andere producten die tannine bevatten. Dit is looizuur dat in producten zit zoals wijn, thee en bessen. Dit zuur laat niet enkel verkleuringen achter maar dringt ook door het glazuur op je tanden waardoor deze sneller verkleuren en je tanden minder sterk worden.

Kunstmatige toevoegingen en zuren

Voedingsmiddelen die een kunstmatige kleur hebben zorgen ook voor aanslag en verkleuring. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koffie en cola. Drink je daarnaast veel zuurhoudende drankjes en of nuttig je regelmatig dergelijke voedingsmiddelen? Dan tasten deze het glazuur en ontstaat tanderosie zodat het geel zich eerder laat zien.

Kies gezonde voeding en drankjes

Een betere oplossing is kiezen voor voedingsmiddelen die niet te zuur zijn of die geen tannine bevatten. Kies voor het drinken van water of thee waarin geen looizuur zit. Zo blijft je mond toch gehydrateerd en maak je meer speeksel aan waardoor je tanden minder snel verkleuren. Kies voor zo natuurlijk mogelijke voeding waaraan geen chemicaliën zijn toegevoegd. Dat is tevens beter voor je algemene gezondheid.

Hoe ga je ontstoken tandvlees tegen?

Heb je regelmatig last van ontstoken tandvlees? Spoel dan goed met speciaal mondwater of gebruik een speciale tandgel die je in een bitje doet dat je over je tandvlees heen plaatst. Zo geneest de ontsteking het snelste en voorkom je andere mondproblemen zoals een slechte adem of dat je tanden los komen staan en zelfs uitvallen als het probleem te lang aanhoudt. Mondspoeling tegen ontstoken tandvlees helpt snel en is bijzonder effectief.

Plaats een reactie