5 zwangerschapsklachten die je niet moet onderschatten

Bijna elke zwangerschap gaat gepaard met klachten. Soms groot soms klein. Toch is het belangrijk om te weten wanneer je wél actie moet ondernemen. Hieronder 5 zwangerschapsklachten die je niet moet negeren.

 1. Heel veel overgeven
  Voor sommigen is dit het teken om een zwangerschapstest te gaan doen. Overgeven tijdens de eerste weken komt bij 50% van de vrouwen voor. Echter, bij sommige vrouwen is het dusdanig erg dat er helemaal niets meer binnen blijft. Indien je meerdere keren per dag moet overgeven is het verstandig om je verloskundige te bellen. Je loopt namelijk de kans om uit te drogen.
 2. Bloedverlies uit je vagina
  Aan het begin van je zwangerschap kun je bloed verliezen. Dit komt doordat het eitje zich gaat innestelen in de baarmoeder wand. Dit kan gepaard gaan met wat bloedverlies. Verlies je later in je zwangerschap bloed dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. Er hoeft niet altijd meteen wat mis te zijn. De verloskundige is er ook om je gerust te stellen.
 3. Vochtverlies uit je vagina
  Als je voor je 37e week vocht verliest uit je vagina dien je gelijk contact op te nemen met je verloskundige. Het kan namelijk zijn dat je vliezen zijn gebroken of dat hier een scheurtje in zit. Je verloskundige zal je onderzoeken en eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis. Als je vocht verliest na de 37e week dan is je bevalling begonnen. Bel ook dan je verloskundige. Van hem/haar zal je verder advies krijgen.
 4. Hoofdpijn
  Hoofdpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Je lichaam moet harder werken en je hebt meer bloed in je lijf. Echter hoofdpijn kan ook een voorteken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Bel als je het niet vertrouwd met je verloskundige. Wat kun je zelf doen tegen hoofdpijn? Zorg dat je voldoende rust krijgt, eet gezond en blijf bewegen. Ook voldoende water helpt je om afvalstoffen af te voeren en je hoofdpijn te reduceren.
 5. Koorts
  Koorts boven de 39 graden kan schadelijk zijn voor je baby. Neem in dat geval gelijk contact op met je verloskundige.
  Heb je koorts onder de 39 graden maar geen verschijnselen van griep? Neem ook dan contact op met je verloskundige.

Staat jouw zwangerschapsklacht hier niet bij en twijfel je of je je verloskundige moet bellen? Je gevoel is de beste graadmeter. Als je het niet vertrouwd, bellen met de huisarts, gynaecoloog of verloskundige!

Plaats een reactie